Żywienie dzieci

Dzień

tygodnia

                          

Jadłospis od 22.03.2021 r. do 26.03.2021 r.

kcal

Alergeny

1,3,4,7,10,12                   

 

Poniedziałek

Śniadanie: chleb słonecznikowy z masłem (46g-143,3 kcal), szynka krucha (19g-31,5 kcal), ogórek kiszony (9g-1 kcal), kawa (250ml-48,88 kcal), rzodkiewka (2g-0,2 kcal) 224,88 kcal
Obiad: zupa koperkowa z ryżem (250g-132,57 kcal), makaron z musem jabłkowym (150g-216,68 kcal), kompot wieloowocowy (250ml-30 kcal) 379 kcal
Podwieczorek: weka z masłem (20g-92 kcal), pasta z makreli w pomidorach z białymserem (28g-30 kcal), herbata z cytryną (150ml-14 kcal) 136 kcal

Alergeny

1,3,6,7,10,12

Wtorek

Śniadanie: chleb pszenny z masłem ( 45g-131,5 kcal), jajko na twardo (30g-46,5 kcal), ogórek świeży (8g-1,12 kcal), ketchup (1g-0,95 kcal), kawa (250ml-48,88 kcal), jabłko (50g-22 kcal) 250,95 kcal
Obiad: zupa jarzynowa z kaszą manną (250g-102 kcal), filet z kurczaka (80g-139 kcal), ziemniaki (100g-104 kcal), surówka z kapusty włoskiej i pomidora (50g-33 kcal), kompot wieloowocowy (250ml-30 kcal) 408 kcal
Podwieczorek: kisiel malinowy z jogurtem naturalnym (200g-28,98 kcal) 28,98 kcal

Alergeny

1,3,6,7,10,12

Środa

Śniadanie: chleb wieloziarnisty z masłem (46g-143,3 kcal), filet z indyka (19g-26,6 kcal), papryka świeża (8g-2,5 kcal), kakao (250ml-98 kcal), banan (50g-48 kcal) 318 kcal
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami (250g-137 kcal), spaghetti z sosem mięsno-pomidorowym (250g-216 kcal), kompot wieloowocowy (250ml-30 kcal) 383 kcal
Podwieczorek: ciasto drożdżowe z kruszonką (70g-201 kcal), herbata z cytryną (150ml-14 kcal) 215 kcal

Alergeny

   

1,3,7,10,12

Czwartek

Śniadanie: płatki owsiane na mleku z jabłkiem i cynamonem (200g-105,8 kcal), chleb pszenny z masłem (45g-131,5 kcal), marchewka (8g-1 kcal) 238 kcal
Obiad: zupa krem z soczewicy z grzankami (250g-98 kcal), schab duszony (80g-157,6 kcal), ziemniaki (100g-104 kcal), surówka wielowarzywna (50g-41,6 kcal), kompot wieloowocowy (250ml-30 kcal) 431 kcal
Podwieczorek: sok jabłkowy (100ml-43 kcal), ciasteczka zbożowe (5g-16 kcal) 59 kcal

Alergeny

   1,3,4,7,10,12          

Piątek

Śniadanie: chleb mleczny z masłem (46g-143,3 kcal), twarożek „awanturka”(pomidor, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek:25g-32 kcal) kawa (250ml-48,88 kcal), kalarepa(8g-2,4 kcal) 226,58 kcal
Obiad: krupnik zabielany (250g-114,79 kcal), kotleciki rybne (60g-216kcal), ziemniaki (100g-104 kcal), surówka z kapusty kiszonej (50g-11,8kcal), kompot wieloowocowy (250ml-30 kcal)                                     476,59 kcal
Podwieczorek: gruszka (50g-27,5 kcal), pieczywo orkiszowe z pestkami dyni (5g-19 kcal) 46,5 kcal

UWAGA: Każda zupa gotowana jest na wywarze mięsno-warzywnym z dodatkiem zieleniny